< eng/ sp/ i
Renovation and Extension of ArcelorMittal's
R&D Center [InsideOUT] ......................................

The origin of the project was the need expressed by ArcelorMittal’s Global R&D Centre at Aviles, located in this building, to have more workspace. An existing building, rational, symmetric, with a heavy architecture, heavy concrete walls and brick facades, that have been already extended in the 70´s.

The inside-out sushi roll, also known as Uramaki, has the peculiarity that the rice is on the outside and the nori (seaweed) is on the inside, surrounding the filling. This is why it is referred to as an inside-out roll. In this project, the vision was to play with these concepts with reference to the inside and outside of the building, the city and the materials.

Steel, a material that enters and exits the building, cladding facades, stairs, the roof, which can be understood to be continuous, in reference to the rolling-mills in which it is produced, as well as to the world’s leading steel producer and to a city, Aviles, always a focal point and with a priceless industrial heritage. The metal parts of the intervention, can be 100% reused and 70% of them came from recycled steel.

The project has two fundamental lines of action: firstly, the restoration of spaces, facades and functionalities in the existing building and secondly, the construction of two new buildings..

-Cladding of the Aviles Technology Development Centre building with perforated steel plate.

The front facade, where brick and concrete predominated, has acquired a new metal fascia. ArcelorMittal’s corporate colors, dark grey and orange, now predominate. Internally, the lobby has already been renovated to vertically connect the building’s three floors through the new Atrio, the new entrance of the building.

-Construction of two low-rise buildings alongside the Technology Development Centre.

The first one, named Open Office contains two meeting rooms, toilets and a rest area [bar]. The second one is the Finger Lab, has an energy, environment and process simulation laboratory, as well as meeting rooms.

Finally, the car park was refurbished, increasing the number of spaces and the green areas were rehabilitated, creating a new way of parking, more dynamic and consistent with the operation of the centre.